dimarts, 25 de gener del 2011

Garbo, l'home que va salvar el món

El català que va aconseguir enganyar el Tercer Reich: Joan Pujol, conegut com a "Garbo".

"Sense ficció presenta "Garbo, l'home que va salvar el món"
Joan Pujol, conegut com a "Garbo".
"Sense ficció", la franja que TV3 dedica al documental, canvia aquest any de dia d'emissió, passa de dijous a dimecres a partir del dia 12 (21.50). 

"Garbo, l'home que va salvar el món", és una coproducció de TV3, escrita i dirigida per Edmon Roch, guanyadora del Goya 2010 a la millor pel·lícula documental i guanyadora dels Premis Gaudí a la millor pel·lícula documental i al millor guió original. 

El documental, narrat com un thriller, presenta "una història d'herois i d'espies, de secrets i de mentides, de memòria i d'oblit", com diu el seu autor, Edmon Roch. Fet a partir de fragments de pel·lícules de Hollywood, material d'arxiu i entrevistes –el periodista Xavier Vinader, l'expert en Intel·ligència i novel·lista Nigel West o la comtessa de Romanones, entre d'altres- "Garbo" explica la veritable història de l'agent doble més important del segle XX, de l'home que va fer creure als nazis que el desembarcament de Normandia era un engany i que el veritable desembarcament dels aliats es faria al Pas-de-Calais.

Madrid, 1940. Joan Pujol, autodidacte, gerent d'una granja de pollastres i conserge d'hotel, comença a planejar la seva contribució al "benestar de la humanitat" i decideix oferir-se als britànics per "ajudar-los", però el seu ingenu pla fracassa. En lloc de desanimar-se i abandonar, Pujol aconsegueix convèncer els nazis que pot espiar per a ells. Sorprenentment, aquests hi confien i el contracten. Nom en clau: Arabel. 

Després d'una sèrie d'aventures, Pujol és localitzat per la Intel·ligència Britànica, que el converteix en agent doble. Nom en clau: Garbo. Des de Londres, fa creure al Tercer Reich que el desembarcament de Normandia no és més que una estratègia d'engany i que el veritable desembarcament tindria lloc al Pas-de-Calais. Acabada la guerra mor a Angola el 1949, com un heroi per als dos bàndols. 

Trenta anys més tard, un escriptor anglès de novel·les d'espies, Nigel West, comença a dubtar de la seva mort, es posa a buscar-lo, i el localitza a Veneçuela, on ha iniciat una nova vida, s'ha tornat a casar i treballa de professor d'anglès per a la Shell. Ningú del seu entorn sabia res de la seva participació en la guerra. És la història sobre "el millor actor del món".



Ell és el superheroi de la nostra história!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada