diumenge, 9 de setembre de 2012

Super López


Si una cosa sabem fer bé els catalans és riure'ns dels tòpics, i l'autor castellano-barceloní JAN, és un mestre en això. Ell és el creador de Super López, o Super Llopis, una simpàtica paròdia de Superman que ha viscut algunes de les seves aventures a Camprodón.L'any 1973, quan Juan López Fernández (JAN) rep l'encàrrec de Euredit, una petita editorial de Barcelona, per a realitzar una paròdia de Superman, a qui anomenaria Superlópez. En un principi consta de 48 planes de format apaissat, muds i en tinta negra. Però la seva creativitat va fer que desenvolupés un dibuix molt expressiu. Fou per tot això que posteriorment li arribà un nou encàrrec de l'Editorial Bruguera.
Una primera etapa a l'Editorial Bruguera es dota al dibuixant d'una llibertat que queda reflectida en el personatge dotant-lo de més personalitat. En una segona etapa, que neix de la col·laboració amb el guionista Francisco Pérez Navarro, comença a complicar-se l'argument. Actualment els arguments i els dibuixos són de JAN.
L'autor continua publicant nous álbums de Superlópez, aconseguint superar els diferents canvis d'editorial i de format. En l'actualitat, l'estil peculiar amb el que s'expliquen les noves aventures deixen entreveure un procés evolutiu que el transforma en un personatge que no es pot considerar ni còmic clàssic ni excessivament modern, ja que conté un llenguatge i uns dibuixos que són difícilment classificables.
Es va fer una edició en català sense massa èxit anomenada "Super Llopis". Aquest cómic s'ha traduït a molts idiomes entre ells l'alemany

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada