dijous, 16 de desembre de 2010

Lo Parot, l'arbre més vell de CatalunyaLo Parot és l'arbre més vell de Catalunya, i possiblement de la Península Ibérica, amb 2.000 anys de vida, que no és poc! No en va l'anomenen "el pare de tots els arbres"!

Té una alçada de 8 m, un diàmetre de 7,45 m al tronc i 15 m a la soca. El diàmetre de la capsada actual és de 9 m tot i que, abans de la Guerra Civil, ocupava tot l'ample del bancal on està situat, sobrepassant-lo.

Aquest arbre ha sobreviscut a llamps i a atemptats durant la Guerra Civil, i així ho demostren diverses marques al trons, i la obertura del seu tronc en dos, proporcionant refugi a pastor i bestiar al seu interior.

L'arbe és viu, i tot i que la soca original és morta, ha sobreviscut creant noves soques que embolcallen l'antiga.

Es tracta d'una olivera (Olea europeae) d'una varietat desconeguda avui en dia, que es caracteritza per tenir les fulles i el fruit una mica més allargats que la varietat anomenada Empeltre, cultivada tradicionalment a tota la comarca. I produeix un munt d'olives cada any!

Va ser declarat arbre monumental el 8 de febrer de 1990, i si el voleu visitar, està situat a Horta de Sant Joan (Terra Alta) i s'accedeix per un camí que arrenca del km 3 de la carretera de Gandesa.

Per ser l'ésser viu més vell de Catalunya, Lo Parot és un veritable SuperHeroi Català!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada