dilluns, 13 de desembre de 2010

Massagran

En motiu del centenari de la creació del personatge l'any 1910 La Fundació Folch i Torres i l'Editorial Casals, han celebrat durant aquest 2010 una gran retrospectiva itinerant sobre Massagran i l’escriptor.

Aquest bloc s'hi suma, perque Massagran ha estat un dels pocs "superherois" o aventurers genuïnament catalans que ha donat la literatura infantil d'aquest país. 

Massagran és un personatge de ficció, sent una col·lecció de còmics basats en el protagonista del llibre Les aventures extraordinàries d'en Massagran d'en Josep Maria Folch i Torres.
A partir de l'obra original el personatge donarà lloc a una col·lecció de còmics, guionitzats per Ramon Folch i Camarasa, fill d'en Josep Maria Folch i Torres, i dibuixats per en Madorell que es va basar en les il·lustracions que n'havia fet en Junceda. Aquestes històries van veure la llum i tots els àlbums es van anar publicant per lliuraments a la revista Cavall Fort.


Massagran és un heroi desmanegat i voluntariós que soluciona tots els problemes de forma enginyosa, sense caure mai en el desanim davant de les dificultats i oferint un model positiu de comportament. Per altra banda, en Massagran recull també les concepcions eurocèntriques que justifiquen el colonialisme, cal tenir en compte que l'obra de Folch i Torres és publicada l'any 1910 i que aquesta reflecteix el tòpics de l'època. Les aventures se situen en uns països primitius que encara no han estat culturitzats per occident i que són netament inferiors en tots els aspectes, un aspecte també reflectit en altres obres i còmics de l'època, com Tintín o Babar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada